Kırmızı Kanatlı Akarı (Dermanyssus gallinae) Enfestasyonunun ve Depolamanın Yumurta Kalitesine Etkileri
Nazif Yazgan
Esra Eralp
Coşkun Konyalı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
Türker Savaş
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada, kanatlı kırmızı akarı (Dermanyssus gallinae) ile deneysel olarak enfesteedilmiş yumurtacı tavuklarda akar enfestasyonunun ve depolamanın yumurta kalite özellikleriüzerine etkileri araştırılmıştır.Materyal ve Yöntem: Çalışmada 60 haftalık yaşta 48 Atabey yumurtacı tavuk kullanılmıştır.Tavuklar, deneme odalarından birisi kanatlı kırmızı akar ile enfeste edilmiş ancak yetiştirmekoşulları eşit olan iki odada bulunan kafeslere bireysel olarak yerleştirilmiştir. Her iki gruptandenemenin 30-35. günleri arasında toplanan yumurtaların yarısı taze olarak analiz edilmiş,diğer yarısı ise +4 °C’de 30 gün depolandıktan sonra analiz edilmişlerdir. Yumurta kalitesi olarakyumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi ve Haugh birimiincelenmiştir.Bulgular: Denemenin 20. gününde akar sayısı 1.227.341 iken denemenin 35. gününde bu sayı2.216.787 olarak tahmin edilmiştir. Yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve kütlesi enfeste gruptaistatistiksel olarak daha düşük gerçekleşmiştir (P<0.05). Parazitin kabuk oranına etkisiistatistiksel olarak önemli ve olumsuzdur (P<0.0001). Depolamanın etkisiyle yumurta akı ve sarıkalitesinde düşüş meydana gelmiştir (P≤0.0026).Sonuç: Akar enfestasyonunun yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yumurta kabuğu kalitesiniolumsuz etkilediği saptanmıştır. Dermanyssus gallinae’nin konak üzerindeki birincil etkisininkan üzerinde olduğu düşünüldüğünde, yoğun enfestasyon koşullarında anemi nedeniyleüreme organlarının yeterince desteklenememesi ve bundan dolayı da tavuklarda yumurtaoluşum sürecinin olumsuz etkilenmiş olabileceği düşünülmektedir. Söz konusu durumunyumurta oluşum fizyolojisi ve etkili faktörler bakımından detaylı araştırılması gerekmektedir.
Dergi Adı Hayvansal Üretim (Journal of Animal Science)
Basım Tarihi 06-2020
Doi Numarası 10.29185/hayuretim. 669679