img
img
Civciv Kalitesi Değerlendirme Yöntemleri ve Civciv Kalitesinin İyileştirilmesi Konusundaki Son Yaklaşımlar    
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Serdar KAMANLI Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
İsmail Türker
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Tavukçuluk sektöründe civciv kalitesi oldukça önem arz etmektedir. Kaliteli olarak tanımlanan bir civcivin üretim aşamalarındaki performansı daha iyi olmaktadır. Civciv kalitesi üzerine damızlık sürünün genetik yapısı, yetiştirme sistemleri, sürü idaresi, besleme, kuluçka şartları ve hastalıklar gibi faktörler etkili olmaktadır. Günümüzde civciv kalitesini ölçmek üzere değişik yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler, görsel değerlendirme, vücut ağırlığı, sarısız vücut kitlesi (YFBM), civciv boyu, ürün yüzdesi, tona skor ve pasgar skor olmak üzere 7 grup altında toplanmaktadır. Civciv kalitesini artırmak üzere kuluçka makinesi üreticileri karbondioksit kontrolü, gelişim makinesindeki yumurtanın ağırlık kaybı ve yumurta kabuk sıcaklığını ölçmek üzere yeni teknolojiler geliştirmişlerdir. Bu sistemlerle civciv kalitesi üzerine kuluçkahanelerden kaynaklanabilecek olumsuz etkinin azaltılmasına çalışmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Tavukçuluk Araştırma Dergisi
Dergi ISSN 2147-9003
Dergi Tarandığı Indeksler Ulusal Hakemli
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 05-2014
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 40 / 44
Makale Linki http://www.turkishpoultryscience.com/
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 21
Google Scholar 6

Paylaş