Yazarlar (2) |
![]() Türkiye |
![]() Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Tavukçuluk sektöründe civciv kalitesi oldukça önem arz etmektedir. Kaliteli olarak tanımlanan bir civcivin üretim aşamalarındaki performansı daha iyi olmaktadır. Civciv kalitesi üzerine damızlık sürünün genetik yapısı, yetiştirme sistemleri, sürü idaresi, besleme, kuluçka şartları ve hastalıklar gibi faktörler etkili olmaktadır. Günümüzde civciv kalitesini ölçmek üzere değişik yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler, görsel değerlendirme, vücut ağırlığı, sarısız vücut kitlesi (YFBM), civciv boyu, ürün yüzdesi, tona skor ve pasgar skor olmak üzere 7 grup altında toplanmaktadır. Civciv kalitesini artırmak üzere kuluçka makinesi üreticileri karbondioksit kontrolü, gelişim makinesindeki yumurtanın ağırlık kaybı ve yumurta kabuk sıcaklığını ölçmek üzere yeni teknolojiler geliştirmişlerdir. Bu sistemlerle civciv kalitesi üzerine kuluçkahanelerden kaynaklanabilecek olumsuz etkinin azaltılmasına çalışmaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | Tavukçuluk Araştırma Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-9003 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Ulusal Hakemli |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 05-2014 |
Cilt No | 11 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 40 / 44 |
Makale Linki | http://www.turkishpoultryscience.com/ |