Systemic inflammation and metabolic syndrome in stable COPD patients
Evrim Eylem Akpınar
Ufuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Serdar AKPINAR
Ertek Sibel
Esen Sayın
Meral Gülhan
Ufuk Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) sistemik inflamasyonla ilişkili gibi görünen ekstrapulmoner etkilere sa- hiptir. Genel popülasyonda sistemik inflamasyonun önemli belirleyicilerinden biri olan metabolik sendromla KOAH arasın- daki ilişki henüz netleşmemiştir. Bu çalışmanın amacı; farklı evrelerdeki stabil KOAH’lı hastalarda ve yaş, cinsiyet açısın- dan eşleştirilmiş kontrol grubunda metabolik sendrom frekansını ve sistemik inflamasyon belirteci olan C-reaktif protein (CRP) düzeylerini değerlendirmektir. Hastalar ve Metod: Çalışmaya 91 stabil KOAH’lı hasta ve 42 kontrol birey alındı. KOAH ağırlığı GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) kriterlerine göre belirlendi. Metabolik sendrom tanısında ATP III (The National Choleste- rol Education Program’s Adult Treatment Panel III) kriterleri kullanıldı. Hasta ve kontrol grubunda alınan venöz kan örne- ğinde CRP düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Metabolik sendrom frekansı hasta grubunda, özellikle GOLD I, II’de, kontrol grubundan daha yüksek bulundu (p= 0.004). Metabolik sendromun abdominal obezite, hipertansiyon ve hiperglisemi komponentlerinin frekansı hasta grubunda daha yüksek bulundu (p< 0.0001). Artmış CRP düzeyleri kontrol grubunda ve hasta grubun tüm evrelerinde, metabolik sendrom olanlarda, olmayanlara göre daha yüksek orandaydı (p= 0.047, p= 0.217, p< 0.001, p= 0.05, p= 0.467). Sonuç: Bu çalışma metabolik sendrom frekansının stabil KOAH’lı hastalarda, kontrol grubundan ve Türk popülasyonun- dan daha yüksek olduğunu göstermiştir. Abdominal obezite, hipertansiyon ve hiperglisemi hasta grubunda anlamlı dere- cede daha sıktı. Sistemik inflamasyon metabolik sendromu olan KOAH’lı hastalarda olmayanlara göre daha yoğundu.
Dergi Adı Tüberküloz ve Toraks
Dergi Tarandığı Indeksler Index Medicus, Medline EMBASE, Excerpta Medica, CABI Publishing, TÜBİTAK ULAKBİM Türk Tıp Dizini, EBSCOhost Research Databases, pubshub ve Ulrichsweb.com-SerialsSolutions
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 09-2012