Astımlı hastalarda depo akarı duyarlılığı ve ilişkili faktörler
Başer Yılmaz
Evrim Eylem Akpınar
Ufuk Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Çalışmamızda astım ve astım ve rinit tanısı almış hastalardaki depo akarı duyarlılığı ve duyarlanmada etkili olan faktörlerin araştırılması amaçlandı.Hastalar ve Metod: Astım ve astım + rinit tanısı bulunan 149 hasta çalışmaya alındı. Standart deri testine depo akarlarından Acarus siro (A. Siro), Lepidoglyphus destructor (L. destructor), Glycophagus domesticus (G. domesticus) ve Tyrophagus putrescentiae (T. putrescentiae) eklenerek uygulandı. Hastaların yaşam koşulları, sigara içme öyküleri, allerjik hastalık öyküleri, semptomların mevsimlerle ilişkisini sorgulayan bir anket uygulandı. Solunum tarama spesifik IgE yanı sıra deri testinde depo akarlarına duyarlılığı olanlar arasından seçilen bir gruba L. destructor spesifik IgE düzeyi ölçümleri yapıldı.Bulgular: Prick test sonuçlarına göre hastaların 115 hastada en az bir allerjene karşı duyarlılık saptanırken, 34 hastada hiçbir allerjene karşı duyarlılık saptanmadı. En az bir depo akarı türüne karşı duyarlılık %61.7 olarak tespit edildi. A. siro %50.4, L. destructor %48.7, G. domesticus %47 ve T. putrescentiae %40 oranında deri testi pozitifliği mevcuttu. Ev tozu akarı duyarlılığı %58.3 olarak tespit edildi. Kırsal alanda yaşayanlarda depo akarı duyarlılığı, kentsel alanda yaşayanlarla karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p< 0.05). L. destructor spesifik IgE çalışılan grupta %9.1 oranında L. destructor IgE pozitifliği vardı. Standart deri testi paneline göre duyarlılık saptanmayan olguların %22.7'si en az bir depo akarı türüne deri testi duyarlılığı göstermekteydi.Sonuç: Depo akarları kırsal alanda yaşayanlarla, ahır, samanlık, ambar ve kilerle ilişkili koşullarda yaşayanlarda önemli bir allerjendir. Kırsal alanda yaşayanlarda standart deri testi paneline depo akarlarının eklenmesi uygundur.
Dergi Adı Tüberküloz ve Toraks
Dergi Tarandığı Indeksler Index Medicus, Medline EMBASE, Excerpta Medica, CABI Publishing, TÜBİTAK ULAKBİM Türk Tıp Dizini, EBSCOhost Research Databases, pubshub ve Ulrichsweb.com-SerialsSolutions
Doi Numarası 10.5578/tt.8854
Astımlı hastalarda depo akarı duyarlılığı ve ilişkili faktörler