The Relationships Among Isolated Muscle Strength and Ratio Balance and Quality of Life in Elderly
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Gamze Ekici
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Necmiye Ün Yıldırım
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, yaşlı bireylerin Musculus Quadriceps Femoris (MQF) ve Hamstring (HST) kas kuv- vetleri ve oranlarının, denge, düşme sayısı ve yaşam kalitesi ile ilişkilerini incelemektir. Gereç ve yöntem: Yaşlıbireylerin sosyo-demografik özellikleri kaydedildi. Kas kuvvetleri izokinetik dinamometre ile değerlendirildi. Sta- tik ve dinamik denge testleri yapıldı. Hem kas kuvveti hem de denge testleri birbirini takip eden üç hafta içindetüm katılımcılara üç kez uygulandı. Son bir yıl içindeki düşme sayıları da kaydedildi. Yaşam kalitesi ise, DünyaSağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi-Yaşlı Modülü ile belirlendi. Sonuçlar: Yaş ortalaması 68 , 84±4, 26 yıl olan 85 erkek ve 87 kadın yaşlı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Statik ve dinamik denge ile 60º/sn ve 180º/sn açısal hız- larda ölçülen MQF-HST kas kuvvetleri ve düşme sayıları ile anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0, 05 ). Ayrıca, 60º/ sn açısal hızdaki MQF ve HST kas kuvvet oranları ile statik-dinamik denge ve düşme sayıları arasında ilişki tespitedilmiştir (p<0, 05 ). 180º/sn açısal hızda, kas kuvvet oranları ile static denge arasında ilişki bulunmamışken(p= 0, 778 ), dinamik denge ile kas kuvvet oranları arasında ilişki bulunmuştur (p<0, 05 ). Tartışma:Bu çalışma,yaşlı bireylerde MQF-HST kas kuvvetleri, kas kuvvet oranları, düşme sayısı ve denge problemleri arasında önemliilişkileri göstermiştir. Kas kuvvet oranları, denge durumu ve düşme sayılarının düşme için belirleyici olduğunusöyleebiliriz. Bu yüzden, yaşlı bireylerde izole olarak MQF ve HST kaslarının ve oranlarının değerlendirilmesi,dengenin geliştirilmesi, düşme sayısının azaltılması sonucu yaşam kalitesinin arttırılması için önerilmektedir.
Dergi Adı Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Basım Tarihi 05-2015