Postmenopozal Osteoporozlu Kadınlarda Torakal ve Lumbal Bölgenin Eğrilikleri İle Osteoporoz Şiddeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Doç. Dr. Buket BÜYÜKTURAN
Fatmanur Aybala Koçak
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma, postmenopozal osteoporozlu kadınlarda torakal ve lumbal bölgenin eğriliklerinin kemikmineral yoğunluğu (KMY) ile ilişkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 62postmenopozal osteoporozlu olgu dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin sosyo-demografik bilgilerikaydedilmiş ve sırt ağrısı, KMY, torakal ve lumbal bölge eğrilikleri değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Olgularınyaş ortalaması 63,33±5,67 yıl olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre birbirleriyle korelasyongösteren parametreler sırasıyla; yaş ile lumbal lordoz açısı ve lumbal bölgenin ekstansiyon açısı; VKİ ilelumbal bölgenin fleksiyon açısı; kırık sayısı ile torakal bölgenin fleksiyon-ekstansiyon açı farkı; sırt ağrısıile lumbal lordoz açısı, torakal ekstansiyon açısı ve torakal fleksiyon-ekstansiyon açı farkı; femurdanyapılan KMY ile lumbal bölgenin fleksiyon açısı olarak tespit edilmiştir (p<0,05).Tartışma: Post-menopozalosteoporozlu kadınlarda sagital postürün bazı değerleri ile yaş, VKİ, kırık sayısı, sırt ağrısı ve femoral tskoru arasında istatistiksel ilişki belirlenmişken, lomber t skoru ile herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir. Bualanda daha fazla vaka ile yapılan daha kapsamlı ve ileri analizleri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Dergi Adı Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Basım Tarihi 01-2018