The Turkish Version of Pain Assessment in Advanced Dementia (PAINAD) Scale
Doç. Dr. Buket BÜYÜKTURAN
Nuray Kırdı
Aysu Yetiş
Amaç: Bu çalışma “İleri Demansta Ağrı Değerlendirme Ölçeği [Pain Assessment In Advanced Dementia (PAINAD) Scale]’nin türkçe geçerlilik ve güvenirliliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Yüz altı ileri demans (İD)’lı yaşlı birey çalışmaya dahil edildi. Olguların detaylı tıbbı hikayeleri ve demografik bilgileri kaydedildi. İlk olarak, “back-translation” sonucu elde edilen PAINAD’ın türkçe versiyonu (PAINAD-TR) kullanıldı. Bu skala ile birlikte, Mini mental durum testi, klinik demans derecelendirme ölçeği ve visual analog skalası kullanıldı. Ölçümler birbirinden bağımsız iki farklı kişi tarafından 2 haftalık aralarla tekrarlandı. Bulgular: Cronbach’s α katsayısı sırasıyla, test için 0,82 tekrar-test için 0,85 olarak bulunmuştur. PAINAD-TR skalasının test-tekrar test güvenilirliği için sınıf içi korelasyon katsayısı değeri 0.812, %95 güven aralığı değeri ise 0.763-0.850 idi. Ölçek üzerinde yapılan bi faktör analizinin sonuçlarına göre, 2 alanlı bir yapı kanıtlandı. Sonuç: PAINAD-TR ölçeği iletişimi olmayan İD’li yaşlı erişkinlerde ağrı değerlendirmesi ve yönetimi için kullanılabilir.
Aged | Assessment | Dementia | Pain | Pain assessment in advanced dementia (PAINAD)
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Archieves of Neuropsychiatry