img
img
Turaç (Francolinus francolinus)' ın Beslenme Alışkanlıkları ve Biyoçeşitlilikteki Önemi   
Yazarlar (4)
Prof. Dr. Atilla TAŞKIN Prof. Dr. Atilla TAŞKIN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Güray Erener
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ömer Camcı
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Habitat tahribi ve gelişigüzel avcılık yanında tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı da biyolojik çeşitliliği baskılamaktadır ve sülüngiller familyasından Turaç (Francolinus francolinus) da bu baskıdan ağır şekilde etkilenmektedir. Özellikle anız yangınları ile tarlalardaki pek çok turaç yavrusu telef olmaktadır. Turaçlar, genelde bitki tohumları ile beslenseler de coleoptera ve hymenopteralar ile toprak solucanları da besin listelerinde bulunduklarından omnivordurlar. Ülkemizde daha çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde zeytin ve meyve bahçeleri, mera, tarla ve yol kenarlarında doğal yaşam alanlarında turaç ailelerine rastlanabilir. Bu derlemede, buğday zararlılarından sünenin önemli düşmanlarından olan dünyada ve ülkemizde sayıları hızla azalan ve eti de yenen yaban kuşlarından Turaç (Francolinus francolinus)’ın önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca turacın biyolojik çeşitliliği arttırmakta gerekse biyolojik çeşitlilik üzerindeki baskıyı azaltmadaki rolü, beslenme alışkanlıkları ve davranışları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi
Dergi ISSN 1308-0040
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2012
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 119 / 121
Makale Linki http://www.nobel.gen.tr/Makaleler/Derleme-Issue%202-ec365459cd7a4b86abd24f33cd0e8657.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş