Torakal ve Lumbal Eğrilikler ile Gövde KaslarınınGüç ve Enduransı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Doç. Dr. Buket BÜYÜKTURAN
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
İsmail Özsoy
Dr. Öğr. Üyesi İsmail CEYLAN
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Amaç: İnaktivite, ergonomik olmayan çalışma koşullarıve emosyonel stres sonucunda sağlıklı bireylerde görülendoğal eğriliklerde modifikasyonlar oluşmaktadır. Bumodifikasyonlar çoğunlukla hatalı sırt postürü veya mobilitedeyetersizlikle sonuçlanabilmekte veya neden olabilmektedir.Bu çalışma asemptomatik genç bireylerde torakal ve lumbaleğrilikleri ile gövde kaslarının güç ve enduransı arasındakiilişkisini incelenmesi amacıyla planlandı.Materyal-Metot: Çalışmaya 18-25 yaş arası olan 113asemptomatik genç bireyler dahil edildi. Gövde kaslarınıngücü sit-up ve modifiye push-up testleri ile değerlendirildi.Gövde kaslarının enduransını değerlendirmek için lateralköprü testi, Sorensen testi ve gövde fleksörleri enduranstesti kullanıldı. Torakal ve lumbal bölge eğriliklerinindeğerlendirmek için Spinal Mouse cihazı kullanıldı.Bulgular: Torakal ve lumbal bölge eğrilikleri ile gövdekas gücü ve enduransı arasında istatistiksel olarak anlamlıilişki bulundu (p<0,05). Yapılan Linear Regresyon Analizsonucunda torakal eğrilikleri lateral köprü testinin (p<0,05),lumbal eğrilikleri ise sit-up ve gövde fleksörleri enduranstestinin etkilediği belirlendi (p<0,05).Sonuç: Bu çalışmada gövde kaslarının kas gücü ve enduransıile torakal ve lumbal bölge eğrilikleri arasında anlamlı bir ilişkibulundu. Sonuç olarak torakal ve lumbal bölge eğriliklerininasemptomatik genç bireylerde kapsamlı değerlendirmelerinyapılması ve bu değerlendirmeler içinde özellikle gövdekaslarının olması gerektiği düşünülmektedir.
Dergi Adı SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2146-247X