Genç Bireylerde Kor Kasları Kuvvetinin ve Enduransının Fonksiyonel Parametrelerle İlişkisinin İncelenmesi
Şafak Yumuşak Kuzu
Doç. Dr. Buket BÜYÜKTURAN
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Amaç: Kor bölgesindeki kasların kuvvetinin ve enduransının düşük olması, omurganın pasif yapıları üzerinde aşırı bir fizyolojik strese neden olmaktadır. Bu durum vücudun diğer yapıları boyunca ağrı oluşturabilmekte ve fonksiyonel performansı azaltabilmektedir. Bu çalışmanın hipotezi genç bireylerde kor kasları kuvvetinin ve enduransının fonksiyonel parametrelerle ilişkisinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Gövde kas kuvveti ve enduransının fonksiyonel parametrelerle ilişkisinin incelenmesi amacıyla çalışmaya yaş ortalaması 21,04±1,691 yıl olan 123 sağlıklı genç birey dahil edilmiştir. Çalışmada bireylerin demografik bilgileri kaydedilmiştir. Ayrıca kor kaslarının kuvvet değerlendirmesi modifiye push-up testi, sit-up testlerini; endurans değerlendirmesi lateral köprü testi, Sorenson testi ve gövde fleksörleri endurans testlerini içermektedir. Fonksiyonel parametreleri ise dikey sıçrama testi, bilateral çömelme (squat) testi, basamak inme testi ve tek bacak üzerinde öne zıplama testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: İstatiksel analiz sonucunda kor kuvvet testlerinden modifiye push-up testinin fonksiyonel performans testleri ile pozitif yönde anlamlı olarak ilişkili olduğu görülürken (r=0,188-0,50, p<0,05), kor kuvvet testlerinden sit-up testi ile fonksiyonel performans testlerinin korelasyon içerisinde olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Kor endurans testleri ile fonksiyonel performans testlerinden dikey sıçrama testi, bilateral çömelme (squat) testi, basamak inme testlerinin pozitif yönde anlamlı olarak ilişkili olduğu görülmüştür (r=0,166-0,385, p<0,05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda kor kaslarının kuvvet ve enduransı ile performansı inceleyen fonksiyonel parametreler arasında zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fonksiyonel parametrelerin artırılmasında kor kaslarının kuvvet ve enduransına yönelik egzersizlerin göz önüne alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
Kor kasları,Endurans,Performans,Kuvvet
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi