Sınıf Öğretmeni Adaylarının Temel İlkyardım Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi
Prof. Dr. Mutlu Pınar DEMİRCİ GÜLER
İbrahim Alptekin
İlkokul dönemindeki çocukların, gelişim dönemleri itibariyle meraklı ve hareketli yapılarıve çevrelerindeki risklerin farkında olmamaları kazaya maruz kalma potansiyleleriniarttırmaktadır. Bu nedenlerle öğretmenlerin temel ilkyardım uygulama bilgi vebecerilerinin kritik bir öneme sahip olduğu düşüncesinden yola çıkılarak çalışmada, sınıföğretmeni adaylarının ilkyardım bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve ilkyardımuygulamalarında doğru bildikleri yanlışların açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmadabetimsel tarama modeli benimsenmiştir. İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir üniversitenin sınıfeğitimi anabilim dalında öğrenim gören sınıf öğretmeni adayları araştırmanın ulaşılabilirevrenini, bu evreni temsil etmek amacıyla 250 sınıf öğretmeni adayı kolay ulaşılabilirdurum örneklemi kapsamında araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanınverileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Deniz Öztürk (2018)tarafından geliştirilen İlkyardım Bilgi Testi ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizindeistatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler olarakyüzde, standart sapma ve aritmetik ortalama değerleri; verilerin farklılaşmasınınincelenmesinde ise non-parametrik testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis Htestleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde Tip 1 hataları kontrol altına almak amacıylaBonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmeni adaylarınıntemel ilkyardım bilgi düzeylerinin orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi,
Dergi ISSN 2147 - 1037