Yazarlar |
Prof. Dr. Atilla TAŞKIN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Ufuk Karadavut
Karabük Üniversitesi, Türkiye |
Ergün Demirel
|
Özet |
Buçalışma,Pekinördeğisemenininkriyoprezervasyonunda,farklısulandırıcılarınve kriyoprotektanlarınkullanılabilirliğinin tespiti için yapılmıştır. Semen örnekleri, beş adet erkek ördekten dört hafta süresince haftada iki kez olmak üzere, abdominal masaj yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada 40 semen örneği kullanılmıştır. Ördeklerden alınan semenler bireysel olarak değerlendirildikten sonra birleştirildi (miks yapıldı). Miks semenin volüm (ml), yoğunluk (×109/mL), pH, motilite (%) ve vitalite (%) değerleri sırasıyla 1,84±0,04, 1,72±0,18, 6,88±0,29, 71,55±3,28 ve 74,27±4,67 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada kriyoprotektan olarak %6 DMF (dimetilformamid) içeren Glikoz I (GI), Tris-Glikoz I (TI), Laktatlı Ringer-Glikoz I (LGI), Laktatlı Ringer I (LI) ve %5 DMSO içeren Glikoz II (GII), Tris-Glikoz II (TII), Laktatlı Ringer-Glikoz II (LGII), Laktatlı Ringer II (LII) sulandırıcıları kullanılmıştır. Miks semen, sekiz eşit parçaya bölünüp, 1:3 oranında sulandırıcı eklenerek payetlerde + 4°C’de 90 dakika dengelenmiştir. Payetler önce sıvı azot buharıyla -80°C’ye donduruldu sonra -196°C’de sıvı azot içerisinde depolandı. Donma ve çözdürme işleminden sonra, en yüksek motilite değeri %41,91 ile LGI sulandırıcısında belirlenmiştir. Kullanılan diğer sulandırıcılarda motalite değerleri LII (%33,10), LGII (%32,80), LI (%29,00), GI (%23,66), TI (%12,91), GII (%11,22), ve TII’de (%6,90) olarak tespit edilmiştir. Vitalite değerleri ise sırasıyla LGI (%44,08±2,26), LII (%38,50), LGII (%35,10), LI (%33,58), GI (%30,91), GII (%23,10), TI (%20,66), ve TII’de (%14,80) olarak tespit edildi. Yaptığımız çalışmada ördek spermasının uzun süreli (dondurarak) saklanmasında %6 DMF içeren Laktatlı Ringer-Glikoz Sulandırıcısının semen vitalite ve motalite değerleri yönünden diğer sulandırıcılara göre daha avantajlı olduğu ve ördek spermasının uzun süreli saklanmasında kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | Index Copernicus |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 09-2020 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 9 |
Sayfalar | 1965 / 1970 |
Makale Linki | http://www.agrifoodscience.org/index.php/TURJAF/article/view/3588 |