Ön lisans öğrencilerinin nomofobi düzeylerinin akıllı telefon kullanım durumlarına göre incelenmesi
Doç. Dr. Mustafa SIRAKAYA
Nomofobi, bireyin mobil cihazına (akıllı telefon, tablet, cep bilgisayarı vb.) ulaşamama ya da mobilcihazı üzerinden iletişim kuramamaya (online ya da offline) ilişkin yaşadığı istemsiz korku olaraktanımlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı ön lisans öğrencilerinin nomofobi düzeylerinin akıllı telefonkullanımlarına göre değişimini belirlemektir. Tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini 439ön lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonucuna göre, yanında şarj aleti taşıyan, sabahuyandığında akıllı telefonunu kontrol eden, gece uyumadan önce akıllı telefonunu kontrol eden ve geceakıllı telefonunu kapatmayan öğrencilerin nomofobi düzeyleri bunları yapmayanlara göre anlamlı dereceyüksektir. Ayrıca akıllı telefon kullanım yılı, günlük akıllı telefonu kontrol etme sayısı, mobil internetkullanım yılı ve günlük mobil internet kullanım süresindeki artışın nomofobiyi anlamlı şekildefarklılaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal ağlara bağlanmak ve alışveriş yapmak amacıyla akıllı telefonkullanımı nomofobi düzeyini değiştirirken, diğer kullanım amaçlarına göre nomofobi düzeyininfarklılaşmadığı belirlenmiştir.
Dergi Adı Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 08-2018