First Report on the Chromosome Number of a Saproxylic Beetle, Ropalopus clavipes (Cerambycidae: Cerambycinae: Callidiini)
Doç. Dr. Atılay Yağmur OKUTANER
Yavuz Koçak
Cerambycidae familyası, sitogenetiği açısından iyi bilinmemektedir. Bu nedenle kromozom çalışmaları için uygun bir gruptur. Familyada hem Callidiini Kirby, 1837 tribusu hem de onun genusu Ropalopus Mulsant, 1839 için kromozomal çalışmalar yok denecek kadar az seviyededir. Bu çalışmanın asıl amacı Ropalopus clavipes (Fabricius, 1775) türünün karyotipini tanımlamak ve böylece familyanın karyolojik verisine katkı sağlamaktır. R. clavipes erginlerinin testislerindeki karyolojik inceleme türün diploid kromozom sayısının 2n=22 (n♂=10+Xyp) olduğunu göstermiştir. Bu çalışma R. clavipes üzerine yapılan ilk sitogenetik incelemedir.
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University
Makale Dili İngilizce