İmipeneme Dirençli Acinetobacter baumanniiİzolatlarında Kolistin Ampisilin Sulbaktam Kombinasyonu Etkinliğinin Değerlendirilmesi
Aytekin Çıkman
Erzincan Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Reşat Ceylan
Mehmet Parlak
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mustafa Kasım KARAHOCAGİL
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Berktaş Mustafa
Karbapenemler dahil olmak üzere birçok antibiyotiğe dirençli olan Acinetobacter baumannii suşlarının hastane enfeksiyonları etiyolojisinde artış göstermesi, bu bakterilerle gelişen enfeksiyonlarda çeşitli antimikrobiyal kombinasyonların kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, hastane enfeksiyonu etkeni olan imipeneme dirençli A.baumannii suşlarına karşı kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonunun değerlendirilmesi amacıyla, antibiyotiklerin MİK değerleri ve in vitro sinerjistik etkinliği E-test yöntemiyle araştırılmıştır. Çalışmaya, çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve imipeneme dirençli olduğu belirlenen hastane enfeksiyon etkeni 33 A.baumannii suşu alınmıştır. Konvansiyonel yöntemlerle tanımlanan A.baumannii suşlarının imipenem direnci, BD Phoenix otomatize sistemi (Becton Dickinson, ABD) ile belirlenmiştir. İzolatların kolistin ve ampisilin/sulbaktam için MİK değerleri ile in vitro sinerjistik etkinliği Mueller- Hinton agar besiyerinde E-test yöntemiyle (AB Biodisk, İsveç) araştırılmıştır. A.baumannii suşlarının sinerjik, aditif, indiferan ve antagonist etkileri fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) indeksi ile değerlendirilmiş; FİK indeksi ≤ 0.5 ise sinerji, 1- >0.5 ise aditif ve ≥ 2 ise antagonist etki olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya alınan 33 A.baumannii suşunun 21i kolistine dirençli, 12si duyarlı bulunurken, 30 izolat ampisilin/ sulbaktama dirençli, üçü ise orta duyarlı olarak saptanmıştır. A.baumannii suşlarının kolistin için MİK50, MİK90 ve MİK aralığı sırasıyla; 8, 32 ve 0.13-128 μg/ml olarak belirlenmiş; ampisilin/sulbaktam için bu değerler sırasıyla; 48, 256 ve 12-256 μg/ml olarak bulunmuştur. FİK indeksine göre, kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu ile, suşların 15inde sinerjik, dördünde aditif, beşinde indiferan ve dokuzunda antagonist etki görülmüştür. CLSI kriterlerine göre kolistine duyarlı bulunan 12 A.baumanni suşunun dokuzunda antagonistik, ikisinde indiferan ve birinde sinerjik etki saptanmış; buna karşın kolistine dirençli 21 suşun 14ünde sinerjik, dördünde aditif ve üçünde indiferan etki belirlenmiştir. Sonuç olarak; kolistinin ampisilin/sulbaktamla kombinasyonu in vitro şartlarda yüksek sinerjik etki göstermiştir. Ancak bu kombinasyonun sinerjik etkisi kolistine dirençli suşlarda daha belirgin olup, kolistine duyarlı suşlarda antagonist etkinin belirgin olduğu izlenmiştir. Bu nedenle A.baumannii enfeksiyonlarında kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu yerine öncelikle kolistin direncinin araştırılması, direncin saptanması durumunda bu kombinasyonun uygulanmasının daha etkin olacağı düşünülmüş; bu verilerin ileri klinik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı MİKROBİYOLOJİ BÜLTENİ