Çoğul İlaç Dirençli Acinetobacter baumannii İzolatlarının Pulsed-Field Gel Elektroforezis İle Klonal İlişkisinin Araştırılması
M Reşit Ceylan
Prof. Dr. Mustafa Kasım KARAHOCAGİL
Alper Karagöz
Uşak Üniversitesi, Türkiye
Aytekin Çıkman
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Rıza Durmaz
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma ile, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan izole edilen A.baumannii suşlarının antibiyotiklere direnç oranının saptanmasıve hastane enfeksiyonu etkeni çoklu ilaç direncine sahip izolatların klonal ilişkisinin, pulsed-field jel elektroforez (PFGE) yöntemi kullanılarakgösterilmesi amaçlandı.Materyal ve Metod: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi; Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi (AYBÜ), GöğüsHastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi ve Pediatri Yoğun Bakım Ünitesi’nde Ocak 2010-Ekim 2011 tarihleri ve AYBÜ’de Temmuz-Kasım 2012 tarihleriarasında takip edilen A. baumanii ile oluşan, Ventilatör İlişkili Pnömoni (VİP) ve Primer Kan Dolaşımı Enfeksiyonu (PKDE) tanısı alan 69 hasta veaynı sayıda izolat çalışmaya alındı.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 69 hastanın 35’i erkek (%50,7) ve 34’ü (%49,3) kadındı. Hastaların yaşları 1-86 arasında değişmekte idi(ortalama yaş 54). Hastaların 63 (%91) tanesi VİP, 6 (%9) tanesi ise PKDE tanısı almıştı. Tüm hastalara YBÜ yatışı boyunca en az iki invazivgirişim uygulanmıştı. Üriner kateterizasyon (%100), mekanik ventilasyon (%94,2) ve periferik venöz kateterizasyon (%91,3) en sık uygulananinvaziv girişimlerdi. Antibiyotik duyarlılıkları imipenem, kolistin ve tigesiklin için E-test, diğer antibiyotikler için disk difüzyonla çalışıldı. Tüm suşlariçin en duyarlı antibiyotik kolistin (%98,6) idi. Daha sonra tigesiklin (%97,1) ve levofloksasin (%69,6) gelmekteydi. Suşların tamamı seftriakson,piperasilin/tazobaktam, meropenem ve imipeneme dirençli bulundu. A.baumannii izolatlarının ApaI ile kesilen genomik DNA’sına yapılan PFGEanalizi ile, 69 A.baumannii suşunun 62 (%89,9)’sinin küme içinde olduğu saptandı. Bu suşlar 16 küme içinde yer almakta idi. Suşların 7 (%10,1)’siözgül PFGE profili gösterdi ve suşlar arasında 23 pulsotip saptandı.Sonuç: Çoğul ilaç dirençli A.baumannii izolatlarının kümeleşme oranının yüksek bulunması ve benzer genotipteki izolatların farklı ünitelerdekihastalardan izole edilmesi bu bakterinin hastanemiz YBÜ’ lerinde endemik duruma geçtiğinin göstergesidir. Önlem alınmadığı takdirdeA.baumannii uzun yıllar boyunca hastanelerde kalabilmekte ve hastalar arasında kolaylıkla bulaş olabilmektedir. Özellikle çapraz bulaşınönlenmesi için enfeksiyon kontrol programlarının gerekliliği ve önemi bir kez daha vurgulandı.
Dergi Adı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2020