Evaluation of Inhibition Effects of Some Cardiovascular Therapeutics on Human Erythrocyte Carbonic Anhydrase Isoenzymes
Namık Kılınç
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Zuhal ALIM
Bülent Şengül
Bayburt Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Mustafa İşgör
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Şükrü Beydemir
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Karbonik anhidraz enzimi, asit-baz düzenlemesi ve solunum gibi metabolik olaylarda hayati rol oynar. Bu çalışmada, bazı kardiyovasküler terapötiklerin (esmolol hidroklorür, amiodaron hidroklorür, lidokain hidroklorür) insan eritrositleri karbonik anhidraz I ve II izoenzimleri (hCA-I ve hCA-II) aktiviteleri üzerine inhibisyon etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, insan eritrositlerinden afinite kromatografisi yardımıyla karbonik anhidraz izoenzimleri (CA-I ve CA-II) saflaştırıldı. Enzim saflıkları SDS-PAGE ile kontrol edildi. Saflaştırmadan sonra, kardiyovasküler terapötiklerin hCA-I ve hCA-II aktivitesi üzerindeki inhibitör etkileri, in vitro olarak esteraz yöntemi kullanılarak farklı ilaç konsantrasyonlarında belirlendi. Üç kardiyovasküler terapötik doza bağımlı olarak enzim aktivitelerini azalttı. Amiodaron hidroklorür, esmolol hidroklorür ve lidokain hidroklorür’ün IC50 değerleri hCA-I için sırasıyla 0.91 mM, 5 mM, 5.8 mM olarak, hCA-II için sırasıyla 0.41 mM, 3.5 mM, 6.36 mM olarak bulundu. Bulgularımız, kardiyovasküler terapötiklerin in vitro koşullarda hCA-I ve hCAII aktivitesini önemli ölçüde inhibe ettiğini göstermektedir. Bu nedenle, bu ilaçların kontrolsüz kullanımı insan sağlığı için ciddi yan etkilere neden olabilir.
Dergi Adı Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce