The impacts of some metals on the activity of corb gill umbrina cirrosa carbonic anhydrase
Namık Kılınç
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Zuhal ALIM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Mustafa İşgör
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Şükrü Beydemir
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
SMetal toksisitesi balıklarda oksidatif strese sebep olur. Bu durum insanlar ve diğer balık tüketen canlılar için potansiyel bir risk faktörüdür. Bu çalışmada minekop balığı solungacından saflaştırılan karbonik anhidraz enzimi üzerine bazı ağır metallerin inhibisyon etkileri incelendi. Minekop balığı solungacından, karbonik anhidraz, Sepharose 4B–L-tyrosin sulfanilamit afinite kolonu kullanılarak 2093,9 EUmg−1spesifik aktiviteyle ve 86,51% verimle yaklaşık 160 kat saflaştırıldı. SDS-poliakrilamid jel elektroforezinde tek band gözlendi ve buradan enzimin molekül kütlesi yaklaşık olarak 30,8 kDa olarak belirlendi. Bazı ağır metallerin $(Ag^{+}, Cu^{2+}, Pb^{2+}, Zn^{2+}, Cd^{2+}, Ni^{2+})$ CA enzimi aktivitesi üzerine etkileri hidrataz metodu kullanılarak in vitro olarak incelendi. Sonuç olarak, ağır metallerin inhibisyon etkileri $Ag^{+>} Cu^{2+}> Pb^{2+}> Zn^{2+} > Cd^{2+}> Ni^{2+}$ şeklinde belirlendi. Bu sonuçlar $Ag^+$’nın en önemli potansiyel CA inhibitörü olduğunu gösterdi.
Dergi Adı Hacettepe Journal of Biology and Chemistry
Makale Dili İngilizce