The correlation between some metal concentrations and carbonic anhydrase activity in Tuna (Thunnus Thynnus Linnaeus, 1758) Gill
Doç. Dr. Zuhal ALIM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bedia Çamur
Şükrü Beydemir
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ömer İrfan Küfrevioğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bugün teknoloji ve sanayideki gelişmelerle birlikte metal kirliliği hızla artmaktadır. Ağır metaller biyobirikimleri ve doğada çözülmeyen özelliklerinden dolayı tüm dünyada sucul organizma için önemli kirliliktir. Metal toksisitesi, metabolizmada DNA hasarı, lipid peroksidasyonunun artması, protein sulfidril gruplarının oksidasyonu ve enzim inaktivasyonu gibi oksidatif hasara neden olur. Bu çalışmada, balık metabolizmasında hayati rol oynayan karbonik anhidraz enzimi üzerine bazı metallerin in vitro etkilerini inceledik. Bu amaçla enzim orkinos solungaçlarından Sepharose 4B–anilin–sulfanilamid afinite kromatografisi yöntemi kullanılarak 1062 EÜ/mg protein spesifik aktivite ve %31 verimle saflaştırıldı. SDS-PAGE jel elektroforezinde yaklaşık 29 kDa’da tek bant görüldü. İn vitro koşullar altında hidrataz yöntemi kullanılarak metallerin ($(Ag^+$, $Cu^{2+}$, $Pb^{2+}$, $Zn^{2+}$, $Cd^{2+}$, $Co^{2+}$) farklı derişimlerinde inhibisyon etkileri belirlendi. İn vitro inhibisyon derecesi $Ag^{2+}$> $Cu^{2+}$> $Pb^{2+}$> $Zn^{2+}$+ >$Cd^{2+}$>$Co^{2+}$ olarak belirlendi. Bu sonuçlardan $Ag^+$’nin güçlü bir CA enzim inhibitörü olduğu görüldü.
Dergi Adı Hacettepe journal of biology and chemistry
Makale Dili İngilizce