Inhibition Effect of Eosin Y on Carbonic Anhydrase (CA) I and II Isoenzymes Purified from Human Erythrocytes
Doç. Dr. Zuhal ALIM
Bütün hücrelerde metabolizma sonucu açığa çıkan ve vücuttan atılması gereken karbondioksit üretilir. Bu CO2'nin büyük bir kısmı eritrositlerde CA enzimi tarafından bikarbonata dönüştürülür ve vücuttan atılır. Bu nedenle, CA'nın kırmızı kan hücrelerinde hayati bir rolü vardır. Ayrıca, CA diğer birçok patolojik ve fizyolojik süreçlere dahil olmuştur ve CA inhibitörlerinin, özellikle glokom gibi birçok hastalığın tedavisinde ve tanısında etkili olduğu belirlenmiştir. CA inhibitörlerinin önemi göz önüne alındığında, bu çalışmada Eosin Y'nin insan eritrositlerinden saflaştırılmış CA I ve CA II izoenzimlerin aktivitesi üzerindeki inhibisyon etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Eozin Y, histolojik ve tıbbi uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir boya molekülüdür. Bu amaçla öncelikle CA I ve CA II izoenzimleri, Sepharose-4B-L-tirozin-sülfanilamid afinite kromatografısi kullanılarak insan eritrositlerinden saflaştırıldı. Daha sonra, Eozin Y'nin bu insan eritrosit CA I (hCA I) ve CA II (hCA II) izoenzimlerinin aktivitesi üzerindeki inhibitör etkisi araştırıldı. hCA I ve hCA II'nin millimolar aralıktaki Eozin Y tarafından inhibe edildiği belirlendi. IC50 değerleri hCA I için 3,78 mM ve hCA II için 2,04 mM. Ki değerleri ise hCA I ve hCA II için sırasıyla 9,65 ± 0,968 mM ve 7,52 ± 2,88 mM olarak tespit edildi. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen sonuçların, ilaç adayı olabilecek yeni CA inhibitörlerinin geliştirilmesinde faydalı olacağı ümit edilmektedir.
İnsan eritrositi,karbonik anhidraz,eozin Y,inhibisyon
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi