The In Vıtro Impacts of Some Plant Extracts on Carbonic Anhydrase I, II andParaoxonase-1
Elif Duygu Kaya
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Bülent Erğun
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Yeliz Demir
Doç. Dr. Zuhal ALIM
Şükrü Beydemir
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Bu makale insan karbonik anhidraz (CA) izoformları hCAI, hCAII ve paraoksonaz-1 (PON1) aktiviteleri üzerine bitki özütlerinin in vitro inhibisyonlarına odaklanmaktadır. Bu çalışmada beş farklı bitki (Alcea rosea, Foeniculum vulgare, Elettaria cardamomum, Laurus azorica and Lavandula stoechas) seçildi. Bitkilerin metanol, etanol ve su özütleri hazırlandı ve hCA I, II izoenzimleri ve hPON1 için derişime bağlı inhibisyon dereceleri spektrofotometrik olarak bulundu. Böylece her bir özüt için IC50 (mg/mL) değerleri belirlendi. Elettaria cardamomum’un metanol özütü en yüksek inhibisyon etkisine (0.032 mg/mL) sahipti. Bitkilerin su özütleri metanol ve etanol ekstreleri ile kıyaslandığında daha düşük inhibitor etkisi gösterdi.
Dergi Adı Hacettepe Journal of Biology and Chemistry
Makale Dili İngilizce