Peripheral Nerve Sheath Tumors: Clinicopathological Evaluation of 76 Cases
Asuman Kilitci
Doç. Dr. Ziya ASAN
Amaç Bu çalışmada Ocak 2010-Mayıs 2018 tarihleri arasında hastanemize başvurup periferik sinir kılıfı tümörü (PSKT) tanısı alan hastaların tanımlayıcı istatistiklerini sunmayı amaçladık. ( Sakarya Tıp Dergisi 2019, 9(2):337-341 ). Gereç ve Yöntemler Hastanemizde Ocak 2010-Mayıs 2018 tarihleri arasında histopatolojik olarak periferik sinir kılıfı tümörü tanısı alan 76 olgunun verileri geriye dönük analiz edildi. Klinik ve histopatolojik özellikleri incelendi Bulgular Serimizde yer alan 76 olgunun %52.6 (n:40)’sı nörofibrom (NF), %35.6 (n:27)’sı Schwannom, %9.2 (n:7)’si Nörom, %2.6 (n:2)’sı Granüler hücreli tümördü. Malign tanılı olgu saptanmadı. Ortalama yaş NF’de 49.1, Schwannomda 42.3, Nöromda 36.1, Granüler hücreli tümörde 50.5’di. Hastaların yaşları 16-78 yılları arasında değişmekte olup ortalaması 45.5 idi. Olguların 47’si erkek, 29’u kadındı. Tümörlerin hepsi tam olarak çıkarılmaya çalışılmıştı. NF’lerin yaklaşık yarısı baş-boyun dışı yerleşimli olup, 16 olgu baş-boyun yerleşimli, 5’inde lokalizasyon belirtilmemişti. Schwannomların yaklaşık %78’i baş-boyun dışı, geri kalan 4 olgu; skalp, boyun, dil, antrakoanal bölgedeydi, 2’sinde lokalizasyon belirtilmemişti. Nöromların 2’si el, 2’si ayak (2 Morton nöromu), 1’i dudak, 1’i çene, 1’i frontal yerleşimliydi. Granüler hücreli tümörler özofagus ve kol yerleşimliydi. Eksize edilen kitlelerde nüks izlenmedi. En sık histolojik tip NF idi. Tüm tümör gruplarında erkek olguların oranı-nörofibromda daha fazla olmak üzere-daha fazlaydı. Tümörler en sık orta yaş grubunda, 40-50 yaş arasında dağılım gösteriyordu. Lokalizasyon olarak tümörlerin tamamında baş-boyun dışı yerleşim daha sıktı (total:%60.6); Schwannom tanılı olguların büyük kısmı; NF olgularının ise yaklaşık yarısı baş-boyun dışı yerleşimliydi. Sonuç PSKT’leri, genellikle benign, yavaş büyüyen kitleler halinde bulunurlar, ancak nadir yerleşimli bölgelerde yanlış teşhise ve suboptimal cerrahi tedaviye yol açabilir. Preoperatif planlama, dikkatli bir cerrahi eksizyon ve histopatolojik değerlendirme tümör nüksünü önlemek ve postoperatif fonksiyonel sonuçları iyileştirmek için gereklidir.
Dergi Adı Sakarya Tıp Dergisi
Dergi ISSN 2146-409x