Piezoelektrik Levha Viskoz Akışkan ve Rijit Duvardan Oluşan Sistemin Zorlanmış Titreşimine Akışkan Özelliklerinin Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep EKİCİOĞLU KÜZECİ
Bu çalıĢmada piezoelektrik plak, viskoz akıĢkan ve rijit duvardan oluĢan bir sisteme, harmonik bir mekanik kuvvet uygulandığında ortaya çıkan titreĢime viskoz akıĢkan özelliklerinin etkisi incelenmiĢtir. Plağın hareketi, doğrusallaĢtırılmıĢ elektro-elastisite teorisinin kesin denklemleri ile ifade edilmiĢtir. AkıĢkan akımı ise doğrusallaĢtırılmıĢ Navier-Stokes denklemleri ile yazılmıĢtır. Plakta düzlem Ģekil değiĢtirme durumunun olduğu, akıĢkanın ise düzlemsel akıĢ yaptığı varsayılmıĢtır. Problemin matematiksel formülasyonunu ifade eden denklemlere, sınır ve uygunluk koĢullarına, plağın uzunluğu yönündeki koordinata göre Fourier dönüĢümü uygulanmıĢtır. Ters Fourier dönüĢümü ise sayısal olarak hesaplanmıĢtır. Ġncelenen hidro-piezoelektrik sistem farklı akıĢkanlar için ele alınmıĢ ve akıĢkanın özelliklerinin, plak ve akıĢkan ara yüzeyindeki basınç değeri üzerindeki etkisi araĢtırılmıĢtır. Sonuçlar tartıĢılmıĢ ve akıĢkanın viskozitesinin artmasının, ara yüzeydeki basıncı mutlak değerce arttırdığı gözlemlenmiĢtir. Bu araĢtırmanın, özellikle farklı mühendislik alanlarında yapılan enerji hasadı çalıĢmalarına katkıda bulunması amaçlanmıĢtır.
Dergi Adı Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi
Basım Tarihi 03-2022
Makale Linki https://muhendislik.cu.edu.tr/cu/dergi/sayilar/yil-2022-cilt-37-sayi-1