Evaluation of the results of bioelectrical impedance analysis in patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy and its effect on postoperative follow-up
Hüseyin Özden
Doç. Dr. Zeynel Abidin ERBESLER
Doç. Dr. Tufan ULCAY
AMAÇ: Obezite bir sağlık sorunudur. Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) ameliyatı obezite tedavisinde en yaygın kullanılan cerrahi yöntemdir. LSG sonrası takip, ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Bu çalışma, yağ ve kas gibi vücut kompozisyonlarındaki değişiklikleri inceleyerek LSG'nin postoperatif takibinde izlenmenin en doğru yolunu incelemeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Eylül 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tek cerrah tarafından LSG ameliyatı geçiren 19 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 35,73 yıldı. Ortalama vücut kitle indeksi (VKİ) 43.03 idi. Hastalara ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 1. ve 2. aylarda biyoelektrik empedans analizi yapıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirmesi yapıldı. BULGULAR: Kilo, VKİ ve yağ gibi birçok istenmeyen değer önemli ölçüde azaldı (p <0.05). Ancak mineral, protein ve sıvı değerlerinde özellikle 2. ay ölçümlerinde anlamlı değerler elde edilmedi (sırasıyla p = 0,582, p = 0,160, p = 0,376). Ekstremite kası değerlerine bakıldığında sağ ve sol bacak ve sol kol kaslarında 2. ay ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan değerler elde edildi (sırasıyla p = 0,431, p = 0,132, p = 0,413). Sağ kol kas değerlerinde sadece istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş vardı (p <0.05). SONUÇ: LSG ameliyatı sonrası diyet ve egzersiz gibi takiplerde çok yönlü bir yaklaşım ve iyi bir algoritma edinilmesi, hastaların daha sağlıklı kilo vermesini sağlayacaktır.
Laparoskopik sleeve gastrektomi,biyoelektirik impedans analizi,obezite
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler DRJI, EBSCO, PUBLONS, ESJI