Incidence of Inadvertent Perioperative Hypothermia in Pediatric Laparoscopic Surgery: a Prospective Observational Single-Center Study
Doç. Dr. Recai DAĞLI
Ülgen Çeltik
Fatma Çelik
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Zeynel Abidin ERBESLER
Zeynep Köylü
Amaç: Pediyatrik yaş grubu yetersiz yağ dokusu ve gelişmemiş termoregulatuar cevapları nedeniyle istenmeyen perioperatif hipotermi (İPH) için risk grubudur. Laparoskopik cerrahi altındaki pediyatrik yaş grubundaki İPH sıklığını saptamayı amaçladık. Araçlar ve Yöntem: Bu araştırma gözlemsel prospektiftir. Genel anestezi altında laparoskopik cerrahi uygulanan pediyatrik hastalar (1-18 yaş) değerlendirildi. Hastaların timpanik membran sıcaklıkları (°C) anestezi indüksiyonu öncesi (T0) ve sonrasında cerrahi sırasında her 15 dakikada ölçüldü. Bulgular: Toplam 100 hasta değerlendirildi. İstenmeyen perioperatif hipotermi sıklığı 13(%13) saptandı. Elektif cerrahilerdeki İPH sıklığı acil cerrahilerdekinden daha fazladır (<0.001). Toplam 28 elektif hastanın 11’inde (39.3%) İPH gelişti. Hipotermik hastaların yaş, vücut kitle indeksi, intravenöz sıvı volümü ve insufle edilen CO2 volümünün normotermik hastalarınkinden istatiksel olarak daha düşük olduğu saptandı. Normotermik ve hipotermik hastaların T0 (°C) (37.8±0.53 vs 36.8±0.60, sırasıyla, 95% CI, 37.6 to 37.8, p<0.001) arasında anlamlı istatiksel farklılık saptandı. Toplamda, ilk 30 dakikada vücut sıcaklığında yaklaşık 0.7 °C azalma gelişti. Sonuç: Pediyatrik yaş grubundaki laparoskopik cerrahi sırasında İPH sıklıkla gelişmektedir. Kullandığımız güncel sıcaklık yönetimi ve pasif ısıtma sistemleri hipotermiden korumayı sağlamak için yeterli görünmemektedir.
Accidental hypothermia,Body temperature changes,General anaesthesia,Laparoscopy,Pediatric
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal
Basım Tarihi 01-2022