Yozgat Sarıkaya Termal Roma Hamamı’nda Kullanılan Doğal Yapı Taşları ve Mühendislik Özellikleri
Doç. Dr. Zeynel BAŞIBÜYÜK
Doç. Dr. Gökhan EKİNCİOĞLU
Prof. Dr. Mehmet Mustafa ÖNAL
Doğaltaş, geçmişten günümüze insanoğlunun yaşamında alet yapımı, mimari, sanat gibi birçok alanda yeralmıştır. Yozgat ili Sarıkaya ilçe merkezinde bulunan ve doğaltaşın Anadolu’da mimari eser olarakkullanılmış örneklerinden biri olan Sarıkaya Termal Roma Hamamı, MS 2. yüzyılın ortalarında inşaedilmiştir. Termal Roma Hamamının günümüze kadar korunarak gelmiş olan batı cephesinde,havuzlarında ve yer döşemelerinde mermer, sadece temel seviyeleri korunarak gelmiş iç kısımduvarlarında ve havuz basamaklarında ise kireçtaşı kullanılmıştır.Yapının inşasında kullanılan mermerlerin, ilçe merkezinin yaklaşık 1 km güneyinde bulunan Paleozoyikyaşlı Kırşehir Masifi içerisindeki Bozçaldağ Formasyonuna ait metamorfik kayaçlar içerisindeki mermerseviyelerinden, kireçtaşlarının ise ilçe merkezinin birkaç km kuzey-kuzeydoğusundaki Orta Miyosen-Pliyosen yaşlı sedimanter kayaçlar içerisinde bulunan kireçtaşı seviyelerinden alındığı düşünülmektedir.Sarıkaya Termal Roma Hamamının inşasında kullanıldığı düşünülen mermer ve kireçtaşı birimlerindenalınan numunelerin mühendislik özellikleri, ilgili TS EN ve ISRM standartlarına göre belirlenmiştir.Çalışma alanındaki kireçtaşları porozite, sertlik, basınç dayanımı, yüzey aşınma dayanımı gibimühendislik özellikleri açısından mermerlere göre daha dayanıksız olmakla birlikte, olasılıkla, düşükmaliyet, kolay işlenebilirlik, ısı yalıtımı ve pürüzlülük gibi özellikleri nedeni ile yapıda kullanılmıştır.Sarıkaya Termal Roma Hamamı’nda ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilebilecek restorasyon çalışmalarıkapsamında kullanılacak doğaltaşların doğru kaynaklardan seçimi açısından bu ve benzeri çalışmalar yolgösterici olacaktır.
Dergi Adı Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 03-2019