Kırşehir (Akpınar) Bölgesi Lösititlerinin Kaplama Taşı Olarak Kullanılabilirliği
Doç. Dr. Zeynel BAŞIBÜYÜK
Doç. Dr. Gökhan EKİNCİOĞLU
Lösitit, dünyada nadir olarak gözlenen foidolit kaya grubu içerisinde tanımlanan bir magmatik kayaçtır. Bu çalışmakapsamında Kırşehir ili kaman ilçesi İsa Hocalı köyünün 1 km kuzey batısında bulunan lösitit kayacının yayılımı, renkve doku devamlılığı, mineralojik-petrografik, fiziksel-mekanik özellikleri belirlenmiş ve jeokimyasal analizleriyapılmıştır. Elde edilen verilere göre TS 6234 standardına göre lösititin zemin ve duvar kaplaması olarak kullanılabilirolduğu belirlenmiştir. Ülkemizde üretimi gerçekleştirilen granitler çoğunlukla gri renklidir. Çalışma alanındakilösititlerin koyu rengi ve kendine has leopar dokusundan dolayı “Kırşehir Leopar” ismi ile ticari değere sahipolabileceği öngörülmektedir. Kırşehir bölgesi lösititlerinin üretime kazandırılması ile doğal taş sektör ürün portföyündefarklı renk ve dokuda kayaç kazandırılarak hem bölge, hem de ülke ekonomisine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 2146-538X