Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Konulu Makaleler: Tematikİçerik Analizi Çalışması
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Alper Cihan Konyalıoğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Türkiye’de yapılan ebeveyn-çocuk ilişkisini inceleyen çalışmalaraait bir tematik içerik analizi yapılmıştır. 2003-2017 yılları arasındaTürkiye’de gerçekleştirilen 31 dergiden 50 makale, betimselistatistik temelli yöntem kullanılarak analiz edilmiştir. Buçalışmada, Türk araştırmacıların son yıllarda yaptıkları ebeveynçocuk ilişkisine dayalı araştırma eğilimlerine ait bir analizyapılmıştır. Bu amaçla yapılan araştırmada, Türkiye’de bu alandaçalışılan konular ve başvurulan araştırma yöntemlerinde kieğilimler (yayın yılları ve dillerine göre değişimleri, nitel araştırmakonularında ne tür araştırma problemlerine odaklanıldığı,akademik başarıyı etkileyen değişkenler, hangi araştırmayöntemleri kullanıldığı, veri toplama araçları, örneklem veyaçalışma grubu, veri analiz yöntemleri) belirlenerek araştırmacılara yol gösterilmeye çalışılmıştır. Türkiye’de ebeveyn-çocukilişkisini araştırmaya yönelik yapılan çalışmalarda, geneldeçocuklar yerine ebeveylerin ele alındığı çalışmalara ağırlıkverildiğini göstermektedir.
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiSosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 04-2019