İnme hipertansiyon ve beyin yarıküresi arasındaki ilişki
Nermin Tanık
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Savaş Sarıkaya
Prof. Dr. Asuman ÇELİKBİLEK
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Yurdanur Akyüz
ÖZET Amaç: Biz inme geçirmiş hastalarda hipertansiyon ile tutulan beyin yarıküresini arasında ilişki olup olmadığını ve inmenin en sık hangi beyin yarıküresinde görüldüğünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: İskemik veya hemorajik inme tanısıyla takip edilen 66 hastanın dosya verileri retrospektif olarak incelendi. Demografik özellikler, özgeçmiş ve iskemik/hemorajik inme lokali- zasyonları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 33ü (%50 ) kadın, 33ü (%50) erkek, yaş ortalaması 68,7±11,2 yıl idi. 40 hastada (%60,4) iskemik inme, 26 hastada (%39,4) hemorajik inme saptandı. 26 has- tada (%39,4) sağ hemisfer, 40 hastada (%60,6) ise sol hemisfer tutulumu mevcuttu. Hipertansiyon ise hastaların 36sında (%54,5) mevcuttu. İskemik/hemorajik inme oranı ( sağ 18/8, sol 22/18, p>0.05) ve hipertansiyon (sağ 15, sol 21, p>0,05) açısından hemisfer tutulumları arasında fark yoktu. Sonuç: İnme geçiren hastalarda hipertansiyon ile tutulan beyin yarıküresi arasında bir ilişki sap- tanmadı fakat inme geçiren hastalarda sol hemisfer tutulumu daha sık görülmektedir. Klinik ve deneysel veriler otonomik sinir sistemi kontrolünde hemisferik lateralizasyon olduğunu göster- mektedir. Fakat bu konudaki veriler çelişkilidir. Bu alanda etyolojiyi aydınlatmaya yönelik geniş katılımlı daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bozok Medical Journal