Koroner Anjiyografi Sonrasi Gelisen Parsiyel Amnezi Olgu Sunumu
Aylin Okur
Alirıza Erbay
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Koroner anjiyografi (KAG) sonrası gelişen geçici amneziler literatürde tanımlanmıştır. Bu makalede, KAG sonrası akut izole amnezisi gelişen ve serebral görüntülemede sağ oksipital enfarkt saptanan bir olgu sunulmuştur. 58 yaşında sağ elli erkek hasta, istirahatta olan göğüs ağrısı şikâyeti ile hastanemize başvurdu. Hastaya stabil anjina pektoris ön tanısı ile KAG yapıldı. İşlem sırasında, intra-arteriyel iodiksanol (non-iyonik, dimerik) kontrast madde 300 cc dozunda kullanıldı. İşlemden yaklaşık beş dakika sonra hastada amnezi gelişti. Nörolojik muayenesinde, izole parsiyel retrograd amnezi dışında patoloji saptanmadı. Hastanın amnezisini açıklayacak işleme ait hemodinamik instabilite ve/veya kan parametrelerinde bozukluk saptanmadı. Hastamıza vasküler risk faktörleri taşıdığı için serebral görüntülenme yapıldı. Beyin ve diffüzyon manyetik rezonans görüntülenmede sağ oksipital lobda akut enfarkt izlendi. KAGden dört saat sonra hastanın amnezisi tamamen düzeldi. Bir hafta sonra tekrarlanan serebral görüntülemede sağ oksipital enfarkt alanının sebat ettiği izlendi ve kontrast maddeye bağlı bir etki olmadığı ortaya kondu. Olgumuzda gelişen amnezi, arteriyel vazospazma ve/veya katater manüplasyonuna sekonder embolik bir hadise olarak düşünülmüştür. Bu yazıda, çoğu zaman kontrast maddenin tetiklediği geçici nörotoksik bir etkiye bağlanarak ayrıntılı tetkik yapılmayan postanjiyografik amnezi vakalarında özellikle vasküler risk faktörleri taşıyan grupta- mutlaka serebral görüntülenmenin yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Gazi Medical Journal
Dergi ISSN 2147-2092