Ticari Bankalarda Kârlılığın Belirleyicileri: Türkiye Örneği (2003-2016)
Adnan Güzel
Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Her işletmede olduğu gibi ticari banka işletmelerinin de temel amacı kârlılıklarınıartırarak sürdürülebilir büyüme amacını gerçekleştirmek ve nihayetinde piyasa değeriniartırmaktır. Bankacılık sektörünün kârlılık performansının sürekli artması ve sağlıklı bir yapıyasahip olması ekonominin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından da önemlidir. Bu çalışmada2003-2016 dönemi sektördeki payı en yüksek olan 13 banka esas alınarak ticari bankalardakârlığın belirleyicileri araştırılmıştır. Bu bağlamda, özellikle özkaynak ve aktif kârlılığı bağımlıdeğişken olarak alınmış, likidite, takipteki krediler, sermaye yapısı ve diğer faaliyet giderleriile faaliyet dışı gelirlerin ticari banka kârlılığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, yataykesit bağımlılığı altında ikinci nesil panel birim kök, panel eşbütünleşme, uzun ve kısa dönemlikatsayı tahmini gibi ekonometrik teknikler kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, likidite vefaaliyet dışı gelirler oranının aktif ve özkaynak kârlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı vepozitif bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan takipteki krediler ve diğerfaaliyet giderleri oranlarının ise aktif ve özkaynak kârlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlıve negatif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2667-405X
Basım Tarihi 12-2018