İşletme Sermayesinin Makroekonomik Belirleyicileri: BİST’te Sektörler Arası Bir Karşılaştırma
Veli Akel
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, temel makroekonomik göstergelerin metal, gıda, kimya, tekstil ve teknoloji üzerindeki etkisini analiz etmek ve sektörler arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Bu kapsamda, gayrisafi yurtiçi hâsıla, sanayi üretim endeksi, tüketici fiyat endeksi, döviz kuru, faiz oranı ve para arzının sektörlerin işletme sermayesi unsurlarını (cari aktifler/aktif toplamı, alacak devir hızı, stok devir hızı, nakit dönüşüm süresi ve cari oran) hangi düzeyde etkilediği 20032013 dönemi için panel veri yöntemleriyle (panel birim kök, panel eşbütünleşme ve uzun dönem katsayı tahmini) analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, kurgulanan modellerden nakit dönüşüm modeli hariç eşbütünleşme göstermektedir. Bu bulgular, makroekonomik göstergelerin etkilediğini göstermektedir.
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2016