Firma Performansının Belirleyicileri: Türkiye Örneği (1990-2016)
Veli Akel
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Bu çalışmada, 1990-2016 dönemi için; nakde dönüşüm süresi, kaldıraç oranı, cari oran ve maddiduran varlık oranı değişkenlerinin BİST 30 Endeksinde yer alan 15 firmanın esas faaliyet kârı/aktiftoplamı ile uzun dönem ilişkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, yatay kesit bağımlılığıaltında ikinci nesil panel birim kök, panel eşbütünleşme, uzun dönemli katsayı tahmini gibiekonometrik teknikler kullanılmıştır. Genişletilmiş Ortalama Grup yöntemiyle ile elde edilen uzundönem katsayılarına göre, nakde dönüşüm süresi, kaldıraç oranı ve maddi duran varlık oranıdeğişkenlerinin esas faaliyet kârı/aktif toplamı üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve negatif etkiyesahip oldukları; cari oranın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Finans Politik Ekonomik Yorumlar Dergisi
Basım Tarihi 08-2018