VIX Endeksi ile BRICS-T Ülke Borsalarının İlişkisi: Frekans Alanı Nedensellik Testinden Bulgular
Doç. Dr. Fatih GÜZEL
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Bu çalışmada BRICS-T ülke borsaları ile VIX endeksi arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Hızlı gelişmekte olan ülkeler ile küresel korku veya belirsizlik göstergesi olarak kabul edilen VIX endeksinin etkileşiminin tespiti amaçlanmaktadır. Breitung ve Candelon (2006) frekans alanı nedensellik testi analiz sürecinde kullanılmıştır. Veri seti Ocak 2015-Haziran 2021 yılını kapsayan günlük frekanslı verilerden oluşmaktadır. Çalışma bulguları, Hindistan hariç olmak üzere, VIX endeksinden BRICS-T ülkelerine doğru bütün frekanslarda tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunduğu yönündedir. Hindistan borsası ile VIX endeksi arasında ise hiçbir frekansta nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir.
BRICS-T,VIX,Frekans Alanı Nedensellik
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Maliye Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Web of Science-Emerging Sources Citation Index (ESCI)