Asset Tangibility and Financial Performance: A Time Series Evidence
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Hüseyin Nazmi Kartal Demirgüneş
1980li yılların başlarından itibaren, dünya genelinde firmaların varlık yatırımlarının maddi varlıklardan çok maddi olmayan varlıklara doğru yöneldiği görülmektedir. Bu yönelim Türkiye’deki üretim firmaları için de geçerlidir. Maddi olmayan varlık yatırımlarının öneminin artmasına karşın, bu varlıkların finansal performans üzerindeki etkisi tartışmaya açık bir konudur. Maddi olmayan varlık yatırımları daha riskli olabilmekte ve kaldıraç etkisi yaratmada -maddi- teminat olarak yeterince kullanılamamaktadır. Sonuç itibariyle, maddi varlık yoğun firmaların fonlama maliyetlerinin daha düşük, finansal performanslarının da daha yüksek olması olasıdır. Bu çalışmada; 1990.Q3-2016.Q4 döneminde maddi varlıkların Türk imalat sanayi sektörünün finansal performansı üzerindeki olası etkisi araştırılmaktadır. Serilerin durağanlık düzeyleri ADF (1979; 1981), KPSS (1992) ve Zivot ve Andrews (1992) birim kök testleri kullanılarak tespit edilmektedir. Seriler arasındaki uzun dönemli ilişkilerin irdelendiği Gregory ve Hansen (1996) eşbütünleşme testi sonuçları; finansal performans ile maddi varlık yapısı, kaldıraç, likidite ve faaliyet etkinliği arasında uzun dönem ilişkisinin varlığını göstermektedir. Son olarak, uzun-dönem katsayıların tahminlemesinde kullanılan Stock ve Watson (1993)’ın DOLS tahmincisi sonuçlarına göre; maddi varlık yapısı, finansal kaldıraç, likidite ve faaliyet etkinliği değişkenlerinin finansal performansa karşı katsayıları istatistiksel olarak anlamlıdır. Kırılma tarihi (2002.Q1) de dahil olmak üzere, bu tarihe kadar, bağımsız değişkenlerin tamamının finansal performansı olumlu yönde etkilediği görülürken; söz konusu etkileşim kırılma tarihi sonrasında negatife dönmektedir.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce