Öğrencilerin ders çalışma yaklaşımlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Doç. Dr. Yusuf Ziya OLPAK
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ağah Tuğrul Korucu
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma kapsamında; önlisans programlarındaki öğrencilerin ders çalışmayaklaşımlarının belirlenmesi ve farklı değişkenler (cinsiyet, yaş, sınıf, bölüm ve akademikgenel not ortalaması) ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinegöre yürütülen bu araştırma, kullanılan veri toplama araçlarındaki sorulara uygun şekildeyanıtlar veren 256 öğrenciden elde edile n veriler ile gerçekleştirilmiştir. V erilerintoplanmasında Yılmaz ve Orhan (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan ders çalışmayaklaşımı ölçeği ve yazarlar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde ise ; betimsel istatistikler, ilişkisiz örneklemler için t-testi,ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi ve basit korelasyon kullanılmıştır.Öğrencilerin ders çalışma yaklaşımı ölçeğinden aldıkları puanlar, 143 öğrencinin derinyaklaşıma, 113 öğrencinin ise yüzeysel yaklaşıma sahip olduğunu göstermektedir.Bulgu lar ö ğrencilerin ders çalışma yaklaşımlarının ; cinsiyete, yaş düzeyine, sınıf düzeyineve öğrenim gördükleri bölüme göre değişmediğini göstermektedir. Ayrıca, bulgularöğrenc ilerin ders çalışma yaklaşımı ölçeğinin derin ve yüzeysel yaklaşım boyutlarındanaldıkları puanlar ile akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu dagöstermektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Education Full Text (H. W. Wilson) Database Covarage List
Basım Tarihi 04-2014