The Mediation of Job Satisfaction Between Perceived Organizational Support and Organizational Commitment
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf AKKOCA
Örgütler, çalışanlarının performansını en üst düzeye çıkarmaya çalışır. Bu da ancak çalışanların örgüte bağlılığı ile mümkündür. Çalışanların örgüte bağlılığı, işlerinden duydukları memnuniyete bağlıdır. Algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisinin incelenmeyi hak ettiği söylenmiştir. Bu nedenle bu çalışmada, algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasındaki ilişki incelenmiş ve iş tatmininin algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye aracılık edip etmediği test edilmiştir. Üniversitede de görev yapan öğretim elemanlarına anket uygulanması için gerekli etik kurul izni alınmıştır. Regresyon analizi bootstrap yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde görev yapan 240 öğretim üyesi üzerinde yapılan çalışmada, algılanan örgütsel destek ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye iş tatmininin aracılık ettiği bulunmuştur. Araştırma kapsamında geliştirilen tüm hipotezler desteklenmiştir.
İş tatmini,algılanan örgütsel destek,örgütsel bağlılık,akademik personel
Dergi Adı Ahi Evran Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Makale Dili İngilizce