ACİL SERVİS ÇALIŞANLARININ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİKAPSAMINDA YAŞADIKLARI SORUNLARIN BELİRLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Hamza Bozoğlan
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf AKKOCA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Acil servisler farklı şikâyetlerle gelenhastaların aynı anda bakıldığı, hastaların yaşamları ile ilgili kritik kararlarınkısa sürede verildiği, ölüm oranlarının yüksek olduğu üniteler olduğundan,çalışanlar açısından oldukça stresli ve tehlikeli ortamlardır. Buradaçalışanlar zorlu çalışma şartlarının yanında, sağlıklarını tehlikeye sokacakbirçok problemle karşılaşmaktadır. Sağlık çalışanlarının bu bağlamdayaşadıkları problemlerin ortaya konulması ve gerekli önlemlerin alınması işçisağlığı ve iş güvenliği açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu araştırmanınamacı Konya’da farklı hastanelerin acil servislerinde görev yapan sağlıkçalışanlarının işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında yaşadıkları problemlerinbelirlenmesidir. Araştırma 2014 yılında gerçekleştirilmiş olup tanımlayıcınitelikte bir çalışmadır. Araştırmada katılımcılara yöneltilen sorular,literatür bilgileri ve acil servis çalışanların tecrübelerine dayalı olarakgeliştirilmiştir. Araştırma kapsamında 9 farklı hastanede görev yapan veçalışmaya katılmayı kabul eden 241 sağlık çalışanına, yüz yüze anket tekniğikullanılarak sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgular SPSS 20,0 paketprogramında değerlendirilmiş ve veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikleryapılmıştır. Araştırmaya katılanların 124 (%51,5) erkek, 117’si (%48,5)kadınlardan oluşmaktadır. Katılıcımlar içinde hemşireler (%37,8), temizlik elemanları(%24,9),  ATT (%17,8) ve hekimler (%8,7)en büyük grupları oluşturmaktadır. Katılımcıların 68’i (%28,2) çalışma ortamında kendisini güvendehissetmediğini,  149’ u (%61,8) isekısmen güvende hissettiğini belirtmiştir. Katılımcıların % 85,9’u çalışmaortamında sözlü hakaret, saldırı ve fiziki şiddet riski ile %77,2 bulaşıcıhastalık riski ile karşı karşıya olduğunu, %44’ü ise en az bir defa kesicidelici alet yaralanması yaşadığını belirtmiştir.
Çalışan Sağlığı ve Güvenliğ,Sağlık Çalışanları,Acil Servisler
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi