img
img
San Andreas Çilek Çeşidinde Farklı Tuz konsantrasyonlarında Mikroorganizma uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkisi   
Yazarlar (5)
Aysen Koç
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Gülden Balcı
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Yaşar ERTÜRK Prof. Dr. Yaşar ERTÜRK
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Hakan Keles
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Nalan Bakoğlu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Tuzluluk, tarımsal üretimde bitki gelişimini ve verimini negatif olarak etkileyen en önemli faktördür. Bu çalışmada farklı tuzluluk şartlarında (0, 30 ve 60 mM/L NaCl) bitki köklerine uygulanan PGPR kombinasyonlarının (Bacillus cereus RCP 3/1 + Rhizobium radiobacter RCR 11/2) ve mikorizal mantarların (Glomus spp.) bazı bitki kalite parametrelerine (suda çözünür kuru madde(SÇKM), titre edilebilir asitlik, meyve rengi ve meyvedeki C vitamin miktarı) etkisi araştırılmıştır. Çalışmada sonuç olarak, tüm uygulamalarda (kontrol, mikoriza, bakteri ve mik+bak) kalite parametrelerinin tuz konsantrasyonları arttığında düştüğü belirlenmiştir. Mik+bak uygulamalarında bitki rengindeki a ve b değerleri istatistiksel olarak diğer uygulamalara göre yüksek bulunmuş, L değerleri açısından uygulamalar arasında istatistiksel bağlamda fark bulunmamıştır. Uygulamaların etkileri incelendiğinde, mikoriza ve mik+bak uygulamalarının SÇKM açısından en iyi sonuçları verdiği belirlenmiştir. Titre edilebilir asitlik açısından ise bakteri uygulamaları en iyi sonucu vermiştir. Ancak, sonraki en iyi sonucu istatistiksel olarak aynı gruba giren mikoriza ve mik+bak uygulamaları vermiştir. C vitamini ile ilgili sonuçlar incelendiğinde, ortalamalar arasında önemli istatistiksel farklar belirlenmiştir. En yüksek C vitamini içeriği kontrol ve mikoriza uygulamasından elde edilirken, en düşük sonuçlar mik+bak uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçları dikkate alındığında, tuzlu koşullarda mik+bak uygulamalarının çalışmada incelenen çilek meyvelerinin kalite özellikleri üzerine pozitif etkisinin olabileceği belrlenmiştir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2015
Cilt No 8
Sayı 1
Sayfalar 1 / 6
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 7

Paylaş