Frequency of Three-Rooted Mandibular Permanent Molars in anatolia from the Middle Ages to the Present
Dr. Öğr. Üyesi Yarenkür ALKAN
Doç. Dr. Seçil SAĞIR
Dişler iskeletin dış etkilere en dayanıklı yapılarındandır. Genlerin ve çevrenin etkilerinin araştırıldığı popülasyon, aile ve ikiz çalışmalarında da diş gelişiminin genellikle çevresel faktörlerden daha az etkilendiği ve önemli bir genetik bileşene sahip olduğu ortaya konmuştur. Biyokültürel akrabalık ilişkilerini, ağız sağlığını, ağız sağlığı ile yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkileri; ele geçen dişlerden metrik ölçümler alarak, patolojik oluşumları ya da varyasyonları inceleyerek anlamak mümkündür. Araştırmamızda dişlerde kök varyasyonlarından üç köklü mandibular molar dişler incelenmiş, Anadolu’da geçmişten günümüze bir değişimin olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmamızda Ortaçağ’dan iki ve günümüzden bir olmak üzere üç ayrı topluluk incelenmiştir. Diş varyasyonlarının coğrafi farklılık gösterdiği ve üç köklü mandibular molar dişlerin Asyatik kökenli olduğu bilinmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre günümüz toplumunda birinci molar dişlerde üç köke rastlanmazken ikinci molar dişlerde üç kök oranının geçmişten günümüze büyük oranda düşüş gösterdiği görülmüştür. Türkiye’de daha önce yapılmış farklı topluluklara ait çalışmalarda ise eski Anadolu toplumları ile günümüz toplumları arasında önemli bir değişim gözlenmediği, oranların birbirine yakın olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Antropoloji Dergisi
Basım Tarihi 06-2019