Radyoculuğumuzun Cumhuriyet’in İlk Yıllarındaki Serüveni ve Telsiz Mecmuası
Prof. Dr. Ümüt AKAGÜNDÜZ
Bilim ve teknikte yaşanan dönüşümün toplamı olan radyo, insanlık tarihinin gelişiminde oldukça etkili olmuştur. Tarihin başlangıcından beri iletişim ihtiyacı duyan insan pek çok icat aracılığıyla fikirlerini yaymıştır. Şüphesiz ki radyo, bu sürecin gelişiminde belirleyici bir yere sahiptir. Bu makalede öncelikle radyonun nasıl geliştirildiği incelenmekte, ardından bu du- rumun Türkiye Cumhuriyetine ne tür etkiler yaptığı analiz edilmektedir. Bu analiz gerçekleş- tirilirken dönemin dikkat çekici dergilerinden olan Telsiz mecmuasından yararlanılmaktadır. 1927de kısa süreli yayımlanan dergi, Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi ile beraber Cum- huriyetin ilk yıllarında radyonun gelişimini açığa çıkartmaktadır. Dergide yayımlanan makale- ler, yazılar, fotoğraflar, karikatürler, grafikler toplumun bu alet hakkında bilgilendirilmesini amaçlamıştır. Radyonun dünyadaki ve ülkemizdeki gelişimi; radyo-eğitim, radyo-musiki, radyo-tiyatro ve radyo-bilim ilişkileri dergide ele alınan konulardır. Günümüzde radyo, iletişimdeki rolünü her ne kadar televizyon ve bilgisayar gibi yeni araçlara bırakmış olsa da etkisini hâlâ devam ettirmektedir. Bu çerçevede bu iletişim aracının etkilerini değerlendirmek toplumsal yaşamımızın dönüşümünü algılamamızda bizlere yardımcı olacaktır.
Dergi Adı Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 11-2014