Osmanlı Devleti'nde Kadınlara Yönelik Tarih Öğretimi Çabaları ve Ali Seydi Bey'in Kızlara Mahsus Tarih-i Osmani Adlı Eseri.
Prof. Dr. Ümüt AKAGÜNDÜZ
Bu makalede Osmanlı Devleti’nde kızlara yönelik tarih öğretimi çabaları içinde oluşturulmuş olan “Kızlara Mahsûs Târîh-i Osmânî” kitabı, tarih eğitimi ve kadın eğitimi bağlamında incelenmiştir. Osmanlı Devleti’nde eğitim Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra değişmeye başlamıştır. Modernleşme paralelinde açılan yeni bürokratik kurumların nitelikli eleman ihtiyacını artırması eğitimin devlet tarafından yeniden organize edilmesine ve yeni eğitim kurumlarının doğmasına yol açmıştır. Bu yenileşme sürecinde hem tarih eğitimi hem de kadın eğitimi farklı bir şekilde ele alınmıştır. Bu çerçevede devlet tarafından XIX. yüzyılda açılankadın merkezli eğitim kurumları II. Meşrutiyet döneminde daha kapsamlı hale gelmiştir. Tarih eğitimine de yansıyan bu durum yeni ders kitaplarının yazılmasına neden olmuştur. Kızlara Mahsûs Târîh-i Osmânî bu ders kitaplarından birisidir. 1917’de basılan eserin yazarı Ali Seydi Bey’dir. Çalışma iptidai okulları için hazırlanmıştır. Kronolojik anlatıma sahip olan eser, kısa ve öz tarih bilgisi vermektedir. Çeşitli resimler ve fotoğraflar ile zenginleştirilen çalışmanın en dikkat çekici özelliği kızlar için yazılmış olmasıdır. Ali Seydi Bey’e göre vatanperver kuşakların yetiştirilmesinde anneye büyük roller düşmektedir. Bu nedenle kadınlar geçmişi çok iyi bilmelidirler.
geç osmanlı dönemi,kadınlar,modernleşme,ders kitapları,kız okulları,tarih eğitimi,eğitim tarihi,osmanlı eğitim sistemi
Dergi Adı Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi OTAM
Dergi ISSN 1019-469X