Preparation of doped TiO2 Photocatalysts and their Decolorization Efficiencies under Solar Light
Dila Kaya
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ümit Nazlı TÜRKTEN
Organik kirleticilerin sulu ortamda bozunmasında etkili olan fotokataliz yöntemi oldukça ilgi çekmektedir. Bu ileri oksidasyon yönteminin esası, hedef molekülün hidroksil radikalleri tarafından yükseltgenmesidir. En yaygın olarak tercih edilen ve güçlü fotokatalizör titanyum dioksittir (TiO2). Ancak bant boşluğu enerjisi nedeniyle güneş ışığı altında sınırlı kullanımı vardır. Bu durum, çeşitli olası uygulamalar için büyük bir dezavantajdır. Bu dezavantajın üstesinden gelmek için, fotokatalizörün bant boşluğunu daraltmak amacıyla metaller ve ametaller ile katkılandırma işlemi uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, ıslak aşılama metodunu kullanarak simüle edilmiş solar ışıkta aktif olan fotokatalizörler hazırlanmıştır. Rodamin B ve Kongo Kırmısızı olmak üzere iki farklı boya sınıfının dekolorizasyonu (renginin giderilmesi) işlemi güneş ışığı altında katkılı TiO2 ile yapılmıştır. Ametal katkılı (C, N, Se), metal katkılı (Cu, Fe) ve ikili katkılı (N/S) TiO2 fotokatalizörlerin fotokatalitik performansları UV-vis verilerini takip ederek ve ortamdan uzaklaşma yüzdeleri hesaplanarak incelenmiştir.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce