Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının GDO’lu Besinlerle İlgili Risk Algılarının İncelenmesi
Doç. Dr. Ümit DEMİRAL
Hande Türkmenoğlu
Bu çalışmanın amacı GDO’lu besinler gibi sosyobilimsel bir konudafen bilgisi öğretmen adaylarının risk algılarını bazı faktörler açısındanincelemektir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olantarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ahi EvranÜniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda 1., 2., 3. ve 4.sınıfta öğrenim gören 255 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmadaveri toplama araçları olarak Kişisel Bilgiler Ölçeği ve GDO’lu Besinlerleİlgili Risk Algıları Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan nicel verilerin analizindeortalama ( ), frekans (f), standart sapma (SD), yüzde (%) değerleri veKruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgularda, fenbilgisi öğretmen adaylarının GDO’lu besinlere yönelik risk algılarınınortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Değişkenler açısındanincelendiğinde, kız öğretmen adayların erkek öğretmen adaylara göre riskalgılarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Son sınıftaöğrenim gören öğretmen adayların diğer sınıflarda öğrenim görenöğretmen adaylarına göre risk algıları anlamlı düzeyde yüksek olduğutespit edilmiştir. Buna karşın, akademik not ortalaması, karakter özelliği,ebeveyn eğitim durumu ve yerleşim yeri açısından kız ve erkek öğretmenadayları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Öğretmenadayların risk algılarının olumsuz olmasında kitle iletişim araçlarının biretkisi olabilir. Ayrıca cinsiyet farkına dayalı toplumsal roller ve gündelikaktivite nedeniyle kız öğretmen adayların risk algılarının erkeklere göredaha yüksek olmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Son sınıföğretmen adayların risk algılarının diğer sınıflara göre düşük seviyeliolmasında lisans döneminde almış oldukları derslerin etkisi olabilir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak lisans fen bilgisi öğretmen yetiştirmeprogramına ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Dergi Adı Turkish Studies
Basım Tarihi 09-2018
Doi Numarası 10.7827/TurkishStudies.14066
Makale Linki http://www.turkishstudies.net/Makaleler/354982533_27DemiralC39Cmit-vd-egt-513-532.pdf