Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sosyobilimsel Bir Konuda Karar Verme Stratejilerinin Alan Bilgileriyle İlişkisi
Doç. Dr. Ümit DEMİRAL
Hande Türkmenoğlu
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel birkonuda karar verme stratejilerinin, o konu ile ilgili alan bilgileriyle olan ilişkisiniincelemektir. Bu amaç için araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncülçoklu durum deseni kullanılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesindeyer alan bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndaöğrenim gören 125 öğretmen adayı arasından amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmişolan 15 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarakGDO’lu Besinlere Yönelik Bilgi Testi (GBYBT), Çikolata Seçimi senaryosu vegörüşme soruları kullanılmıştır. İlk olarak GBYBT 125 öğretmen adayınauygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda öğretmen adayları GDO’lu besinlereyönelik alan bilgisi düşük-orta-yüksek seviyeli olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Bugruplardan amaçlı örneklem yöntemiyle GDO’lu besinlere yönelik alan bilgisi düşükseviyeli (f=5), orta seviyeli (f=5) ve yüksek seviyeli (f=5) öğretmen adayı görüşmeiçin seçilmiştir. Seçilen 15 öğretmen adayına karar verme stratejilerinideğerlendirmek amacıyla senaryo verilmiş ve ardından görüşmeler yapılmıştır.Araştırma bulgularına göre GDO’lu besinlerle ilgili alan bilgisi yüksek seviyeligrubun seçeneklerle ilgili farklı bakış açılarını üst düzeyde dikkate aldığı, kriterlerikarşılaştırarak önemine göre tarttığı görülmektedir (telafi edilebilir strateji). Alan bilgisi orta seviyeli grubun kriterler arasında karşılaştırma yapmasının yanı sırakesintiler kullandıkları görülmektedir (karma strateji). Alan bilgisi düşük seviyeligrubun ise seçenekler arasında sık sık kesintiler yaptığı ve seçenekleri dar bir bakışaçısında değerlendirdikleri görülmektedir (telafi edilemez strateji). Bu sonuçlaragöre alan bilgisi yüksek seviyeli öğretmen adaylarının karar verme yetkinlikleridiğer gruplara göre daha yüksektir. Öğretmen adaylarının eğitimi sürecindesosyobilimsel konularda etkili karar verme stratejilerine sahip olabilmeleri için bukonudaki alan bilgilerini artırıcı eğitim ortamlarının oluşturulması önerilmektedir.
Dergi Adı Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 08-2018