Sexual Morphometric Variation in Pronotum of Dorcadion anatolicum Pic, 1900 (Cerambycidae: Coleoptera)
Dr. Öğr. Üyesi Aslı DOĞAN SARIKAYA
Doç. Dr. Atılay Yağmur OKUTANER
Eşeysel dimorfizmi anlamak böcek evrimi çalışmalarında oldukça önemlidir. Eşeysel dimorfizm çalışmaları birçok entomolojik çalışmaya konu olmasına rağmen, Türkiye’ye endemik bir tür olan Dorcadion anatolicum Pic, 1900 ile ilgili bu konuda bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, geometrik morfometri kullanarak Dorcadion anatolicum Pic, 1900 pronotumunun eşeysel boyut ve şekil dimorfizmi analiz edilmiştir. Dorcadion anatolicum örnekleri Mart-Nisan 2018'de Konya ilinden (Taşkent İlçesi, Avşar Kasabası, Feslekan Yaylası, 36º51’9” N, 32º30’44” D) toplanmıştır. Örneklerin eşeyleri ön tarsusun şekli ve boyutuna göre ayırt edildi ve gonadlar kullanılarak doğrulandı. Bu çalışmada toplam 69 örnek (32 dişi ve 37 erkek) kullanılmıştır. Bağımsız örneklem t-testi, erkeklerin centroid size ortalamasının pronotum için dişilerden önemli ölçüde farklı olduğunu gösterdi (t= 7.129, df = 67, p = 0.000). Ayırt edici fonksiyon analiz ile eşeyler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Geometrik morfometri sonuçlarımız, pronotumun boyutunun ve şeklinin cinsiyetlerin morfolojik ayrımında etkili bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koydu.
Dergi Adı Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Makale Dili İngilizce