Sexual Dimorphism of the Pronotum in Dorcadion micans J. Thomson, 1867 (Coleoptera: Cerambycidae) Using Geometric Morphometrics
Doç. Dr. Atılay Yağmur OKUTANER
Dr. Öğr. Üyesi Aslı DOĞAN SARIKAYA
Eşeysel dimorfizm, hayvanlarda fenotipik varyasyonun en önemli kaynaklarından biridir. Birçok türdeki böcekler için eşeysel özelliklerin ifadesi büyük farklılıklar gösterir. Bu çalışmada, Türkiye'de endemik tür olan Dorcadion micans J. Thomson, 1867 (Coleoptera: Cerambycidae) 'da pronotumun eşeysel büyüklük ve şekil dimorfizmini analiz ettik. Sonuçlarımız, pronotumda istatistiksel olarak eşeysel büyüklük ve şekil dimorfizmini göstermiştir. Erkekler dişilerden daha küçük pronotum boyutuna sahiptir ve erkeklerin pronotum şekli dişilerinkinden daha uzun ve daha keskindir. Çok değişkenli regresyon sonuçları, büyüklüğün cinsiyetler arasında pronotum şeklindeki farklılaşma üzerinde göz ardı edilebilir bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Dergi Adı Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Makale Dili İngilizce