Occupational Stress and Risk Factors in Veterinary Surgeons
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Boyar Hakan
Çelikel Suat
Bu çalışmada, veteriner hekimler arasında iş stresinin ve risk faktörlerinin incelenmesi amaçlandı. Kesitsel tipteki bu çalışma, 2012 yılında web-tabanlı anket aracılığı ile yapıldı. Ankete yanıt veren 223 bireyin verileri sunuldu. İş stresini değerlendirmek için “İsveç İş Yükü-Kontrol-Destek Anketi”nin Türkçe Sürümü kullanıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 37.45±9.11’di ve %28.3’ü kadındı. Katılımcıların iş yükü, iş kontrolü, beceri, karar serbestliği ve sosyal destek ortalama puanları ile standart sapmaları sırasıyla 9.42±1.86, 10.27±2.72, 7.06±1.78, 3.21±1.64 ve 11.26±3.94 olarak belirlendi. Kamuda çalışan hekimler arasında karar serbestliği ve sosyal destek düzeyleri özel sektörde çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü. İş yükü, iş kontrolü ve beceri kullanımı yönünden iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Katılımcıların %54.3’ü araba kazası yaşadıklarını, %19.3’ü son bir yıl içinde kaza yaptıklarını ve %9.9’u kazaların hasta ziyareti sırasında olduğunu bildirdi. Çalışma grubumuzda yer alan veteriner hekimlerin çoğu iş stresi yaşadıklarını bildirdi. İş stresi ve işyeri ortam faktörleri, fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlık sorunlarına yol açarak çalışanların iş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının henüz her meslek grubuna yansımadığı Türkiye gibi ülkelerde veteriner hekimler arasında iş stresi gibi mesleksel risklere karşı koruyucu, hizmet içi eğitimlerin yapılması yararlı olacaktır.
Occupational stress | Social support | Veterinary surgeon | Work control | Work load
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi