İstanbul da Çalışan Veteriner Hekimlerin İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeyleri
Akife Dalda Şekerci
Arzu Karataş
Damla Turan Büyükdinç
Günümüzde iş sağlığını olumsuz yönde etkileyen düşük iş doyumu ve yüksek tükenmişlik düzeyleri, farklı mesleklerden çok sayıda çalışanı tehdit etmektedir. Bu çalışmada İstanbul’da çalışan veteriner hekimlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini ve bununla ilişkili faktörleri belirlemek amaçlandı. Kesitsel tipteki bu çalışmaya 145 kişi katıldı. Verilerin toplanmasında web tabanlı anket formu kullanıldı. Anket formunun ilk bölümünde sosyo-demografik özellikleri inceleyen sorular, ikinci bölümünde Minnesota iş doyumu ile Maslach tükenmişlik düzeyini ölçen sorular yer aldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde bağımsız gruplar arasında t testi, Tukey testi ve tek yönlü varyans analizi uygulandı. Katılımcıların yaş ortalaması 36.8 idi (min:24-maks:57). Katılımcıların %73.8’i (n:107) erkek, %73.1’i (n:106) evli, %57.2’sinin (n:83) çocuğu vardı. Cinsiyet ve “mesleğini kendi isteği ile seçenler” ile iş doyumu ve tükenmişlik puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Düşük iş doyumu ve tükenmişlik gözlenen bireylerde, medeni durum, yaş grubu, “şimdi olsa yine aynı mesleği seçerim” ve “şu anda çalıştığım yerden ayrılmayı düşünüyorum” ifadeleri ile ölçek puanları arasında istatistiksel anlamlı bir fark vardı. Çalışma grubunda veteriner hekimler arasında iş doyumu orta düzeyde, tükenmişlik ise alt düzeyde saptandı. İşe bağlı risk faktörlerinin de inceleneceği çalışmaların aydınlatıcı olacağı düşüncesindeyiz.
veteriner hekim,İstanbul,veteriner uygulama,Türkiye,iş tatmini
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale