Missed Opportunities in Adolescent Health: An Overview From Turkey
Karakas Halide Yesim
Mustafa Tözün
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Giriş:Sağlık bilgilerine ve tıbbi bakıma erişilmesine rağmen, ergenler arasında ciddi sağlık sorunları ve kötü sağlık alışkanlıkları devam etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de ergenlerin sağlık hizmetlerine erişim durumu, sağlık bilgi ihtiyacı ve tercih edilen bilgi kaynağının belirlenmesi amaçlamıştır.Yöntem:Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket, 18-25 yaş arası bireylere Eyül –Aralık 2017 arasında, online olarak uygulandı. Tanımlayıcı istatistikler sayı (n)ve yüzde (%) veya ortalama (m) ve standart sapma (± SD) ile gösterildi. Veri analizi için Pearson ki-kare ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı.Bulgular:Toplam 1807 katılımcının yaş ortalaması 20.28 (± 1.89) idi ve % 57'si kadındı. Aile hekimini ulusal yönergelere göre uygun sayıda ziyaret emiş olan ergenlerin oranı devlet okullarına devam eden ve çekirdek bir ailede yaşayanlar arasında daha yüksekti. Bu oran Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinde liseye devam edenler arasında daha düşüktü. Ergenlerin sadece % 12'si tam bir fizik muayeneden geçmiş ve çok azı psikososyal yönler hakkında sorgulanmıştır. Riskli davranışlarla ilgili sağlık konularında danışmanlık talebi cinsiyete göre değişmektedir. Bilgi için 'geçmişteki' asıl kaynak okul olsa da, aile hekimi en çok 'tercih edilen' kaynaktı.Sonuç:Ergen sağlığında kaçırılmış fırsatlar bulunmaktadır. Ergen sağlığı hizmetleri çok disiplinli bir şekilde sürdürülmelidir. Gençlere doğru sağlık bilgisi sağlamak için özellikle birinci basamak hizmetleri ve okul ortamları güçlendirilmelidir.
Dergi Adı Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Dergi ISSN 1307-2048
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2020